תפריט נגישות






99616 o  זוהר כמו גן עדן-סוזן מייסנר99616 o

סקרה את הספר: לי יניני 


זוהר כמו גן עדן-סוזן מייסנר
AS BRIGHT AS HEAVEN-SUSAN MEISSNER
חוות דעת אישית/לי יניני

הספר מחולק לשני חלקים:
ינואר 1918 - יוני 1919
ספטמבר 1925 - פברואר 1926

החלק הראשון מבוסס על תקופת מלחמת העולם הראשונה, ו"השפעת הספרדית" שהיכתה בעולם ובמקרה הזה בפילדלפיה.

בתקופת המגפה האנשים עטו על פניהם מסכות, ועל הדלתות של הבתים היו שלטים שהכתובת "שפעת", מתנוססת עליהם באותיות אדומות. לכמה מהדלתות היו מוצמדים סרטים מנייר קרפ לבן אם ילד מת משפעת, שחור עם המת היה מבוגר, ואפור אם השפעת הרגה אדם קשיש.

המגפה נקראה "השפעת הספרדית", משום שבספרד השפעת זכתה לפרסום רב יותר משאר העולם. לשפעת הספרדית היו מספר גלים, ושיעור התמותה העולמי מהמגפה נאמר בכ-2.5 עד 5 אחוז מאוכלסיית העולם.

השפעת שיתקה את חיי היומיום. לקוחות נדרשו לא להיכנס לחנויות, והקברנים לא היו מסוגלים להספיק לקבור את המתים. עקב המצוקה קברים המונים נחפרו באמצעות מכונות ללא ארונות מתים. הלימודים בתי ספר הופסקו, כנסיות, אולמות הומי אדם נסגרו תקופה ארוכה, ושיתוק עולמי שרר באותר תקופה ברחבי אירפה וארה"ב. לאותה התקופה הסופרת משלבת את סיפורה של משפחת ברייט.

החלק הראשון מתחיל באובדנו של הנרי, התינוק של פולין ותומס ברייט. הנרי לא זכה ליהנות משלושת אחיותיו: אוולין (איווי), מגי ווילה. העצב על האובדן של הנרי שהגיע אחרי שלוש בנות, ומלחמת העולם הראשונה, מניעה את המשפחה לקבל את הזמנתו של הדוד פרד. בעקבות האירועים ורצונם להתרחק מהמוות משפחת ברייט עזבה את העיירה קווייקרטאון לפילדלפיה. מעבר שהיה לא פשוט עבור תומס-אבי המשפחה, לעזוב את עסקי הטבק, ולעבור לעסקי הקברנות של הדוד פרד בעל ההון.

בפילדלפיה פולין תומס והילדים השתלבו בענייני הקברנות, הבנות שובצו בבתי הספר וזכו להכיר את השכנים והאחים ג'ימי וצ'רלי. זמן קצר לאחר השתלבות המשפחה בפילדלפיה, תומס גוייס למלחמה וכל העול המשפחתי לרבות עסקי הקברנות של הדוד פרד נפלו על פולין.

בד בבד ולרוע מזלם של משפחת ברייט, פרצה "השפעת הספרדית" שהערימה גופות ועבודה רבה למשפחה.

באחד הימים, פולין ברייט נתבקשה להעביר סעודה, לאחת העיירות שהשפעת הספרדית הכתה בה. כשמגי שמעה על כך היא הפצירה באימה להצטרף אליה. תוך כדי תהליך הביקור של פולין ומגי בעיירה, מגי נתקלת בתינוק שאימו מתה מהשפעת, ואחותו גססה לידו. מגי לא היססה ואספה את התינוק אליה. במעשה זה טמון סוד שילווה את הספר בהמשך. מה הסוד שמגי הסתירה ממשפחתה?

החלק השני של הספר, נשען על תוצאות האירועים של החלק הראשון ו"תקופת היובש" (1920-1933). תקופה בה נאסר בארצות-הברית על מכירה, ייצור, ייבוא והעברת משקאות חריפים מסיבות בריאותיות (תיקון 18 לחוקת ארה"ב).

העלילה מגוללת מנקודת מבטן של פולין-האם ושלושת בנותיה: אוולין, מגי, ווילה. בחלק השני הצטרפו דמויות נוספות שסייעו לדמויות הראשיות, לקבל החלטות ולהתמודד עם אותן החלטות.

בסיפור הזה תמצאו מלחמת הישרדות, יחסים בתוך המשפחה, אהבה, חמלה, אובדן, התמודדות עם מגפה עולמית ותקופות היסטוריות מכוננות.

לדעתי, חשיפת הסוד של מגי המצוי בחלק השני של הספר, לא תפור היטב והמקריות כאן נותנת לקורא תחושה של אי-אמינות.

לזכותה של הסופרת ייאמר, שרוב הספר נצמד לעובדות ואזכורים היסטוריים עם חרות ספרותית מרתקים, למרות שאותם אירועים היסטוריים שוליים בעלילה. הדמויות מיוחדות וכל דמות מרתקת בפני עצמה. הכתיבה והתרגום של הספר טובים, ותורמים לעובדה שקשה להניחו מהיד.

לסיכום, זה מסוג הספרים שמעוררים מחשבה, ומחדדים עד כמה החלטות בין רגע, וללא אופק עתידי עשויות להשפיע לאורך זמן ולעיתים לאורך כל החיים.

במשפט אחד: "הדלתות שאנחנו פותחים וסוגרים בכל יום קובעות איך ייראו החיים שלנו".

תיהנו

לי יניני
מודן-הוצאה לאור, פרוזה-תרגום, מאנגלית: דורית בריל-פולק, 438 עמודים, 2019